Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić system informujacy nas o kaktusach

GameMinecraftPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

System informujący nas o kaktusach:

teraz wykonamy.będzie to podobne do tego, co ja zrobiłem:

th_13Opcjonalniewykonujemykaktusometr.png

1. W miejscu w collector roomie, gdzie spadają nasze kaktusy kładziemy drewnianą płytkę naciskową. Musi być drewniana, gdyż na kamienną nie ciężar przedmiotów! Dla jasności u mnie to wygląda w ten sposób:

th_14Stawiamypytkkonieczniedrewnian.png

2. Od płytki naciskowej prowadzimy kable czerwonego prochu do miejsca, gdzie będzie się znajdował nasz wskaźnik kaktusów. Jeżeli jakiś kaktus spadnie na płytkę, aktywuje czerwony proszek, tak jak na tym screenie:

th_15ProwadzimyredstoneodpytkiKiedyprzedmiotupadanapytkaktywujeredstone.png

3. Sygnał redstone'a działa tylko na piętnaście klocków. Dalej sygnał już nie dociera, jak dobrze widać na tym screenie:

th_16Redstonedziaanatylko15blokw.png

Redstone robi się ciemniejszy im dalej jest poprowadzony od miejsca zasilenia. Zaradzić można temu tworząc repeater'y. Craftujemy je w taki sposób:

th_repeater.png

Następnie kładziemy go w miejscu, gdzie redstone zaczął tracić moc sygnału, tak jak tutaj:

th_17Repeaterpomaga.png

Zauważcie, że aby repeater działał prawidłowo, nie wyprowadzać zakrętów z jego boków. Musi być przerwa.

th_repeater-dziaaniepoprawde.png

W taki sposób prowadzimy redstone od repeatera

Tutaj widać, w jaki sposób nie można zakręcać restone'm od repeatera

th_repeater-dziaanie.png

4. Możliwe, że będziemy musieli poprowadzić redstone na górę w linii prostej. Wtedy robimy to w taki sposób:

th_18Transportenergii.png

Kable redston'owe, które dochodzą do pochodni czerwono-prochowej na samym dole nie mogą leżeć z pochodnią na tym samym poziomie! W taki sposób to nie zadziała. Pochodnia musi być położona bloczek wyżej niż redstone, który do niej dochodzi. Zresztą przy samym stawianiu ostatniej pochodni - pochodni informującej nas o nowych kaktusach musimy wykonać taki manewr, gdyż w innym przypadku pochodnia nie jest zależna od stanu czerwonego proszku dochodzącego do niej, tylko pełni funkcję zasilającą redstone. Należy też pamiętać, że sygnał z redston'a.

Pomogłem Kliknij

axyc.png

wub.gif

Opublikowano

Poradnik wg mnie całkowicie nie potrzebny. Jest to poradnik tylko jak poprowadzić kabel do pochodni. Mógłbyś się bardziej postarać.

Jeśli chcesz zrobić poradnik to najlepiej zrób poradnik o litght sensor'ze lub o bud switch ;)

Edit Mimo wszystko poradnik jest przydatny dla początkujących ;)

Opublikowano

Kolega zrobił takie coś do mobgrindera, jednak było to całkowicie zbędne, gdyż wiadomo, że i tak itemy wypadną - przypłyną, więc nie wiem po co przychodzić jak będzie 1 kaktus? Bardziej taki bajer, jak się komuś nudzi.

Opublikowano

Jak ktoś nowy to może się nie połapać ale łap plusa za starania.

• Oczyszczać partię uwzględniając wskazania bezpartyjnych ludzi pracy – to wielka rzecz. Da nam to poważne wyniki. Uczyni to partię awangardą klasy znacznie silniejszą niż poprzednio, awangardą mocniej związaną z klasą, awangardą mającą większe możliwości prowadzenia klasy do zwycięstwa wśród mnóstwa trudności i niebezpieczeństw.

• Źródło: O czystce partii, 1921

Opublikowano

Proste, przejrzyste i przydatne. Dobre dla początkujących :P Kiedyś robiłem takie rzeczy ale teraz mi nie potrzeba zbytnio. Zajmuję się większymi redstonowymi projektami ;) Hmm... może jakiś tutek? :rolleyes:

Opublikowano

1. moim zdaniem nie przydatne

dlaczego?

no chyba nie będę siedział przy lampce i czekał aż się zapali, wolę iść do kopalni a jak wrócę do chaty idę po kaktusy bo jak się ma wielką plantację to zrobi się migacz :D

2. Poradnik też do kitu

dlaczego?

a zgadnij, co to za problem takie coś zrobić, tam gdzie jest falsebook (multi) jest lepiej bo można dać dynie albo glowstone i lepiej świeci a nie czerwona pochodnia :D

3. Nic nie dostaniesz

dlaczego? bo po co skoro oceniam to na -1 (0-10)

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

spoko all pięknie tylko prosiłbym o troszke wieksze zdj ;] bo coś mi nie idzie heh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...